دوشنبه 30 مهر 1397

ساماندهی صنعت بتن آماده کشور ضرورتی اجتناب ناپذیر است

رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: ساماندهی صنعت بتن امروز کشور ضرورتی انکارناپذیر به شمار می‌رود و نیازمند آن است که ساماندهی کارخانه‌های بتن آماده در قالب یک طرح ویژه مورد پیگیری قرار گیرد.

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، دکتر شکرچی‌زاده امروز در شانزدهمین همایش روز بتن که به مناسبت گرامیداشت روز بتن برگزار می‌شود اظهار داشت: طرح موضوعات و بحث و تبادل نظر پیرامون مباحث صنعت بتن در همایش‌ها و سمینارها همچون همایش روز بتن، سبب می‌شود تا مهندسین و دست‌اندرکاران حوزه ساخت و ساز بویژه صنعت بتن راه همواری را در جهت توسعه و آبادانی کشور پیش رو داشته باشند.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در ادامه افزود: حدود یک سال از زلزله سرپل ذهاب گذشته است، با این حال هنوز بار این زلزله بر دوش مهندسی کشور سنگینی می‌کند و نمی‌توان از کنار خسارات مالی و جانی آن به سادگی گذشت. امروز که اولین مراسم روز بتن پس از این زلزله در حال برگزاری است، فرصت مغتنمی است تا در آنچه اتفاق افتاد و آنچه می‌توانست اتفاق نیفتد تامل کنیم.
وی اظهار داشت:‌ از میان خسارات وارده در زلزله سرپل ذهاب که عمدتا مربوط به ساختمان‌ها بوده است، صدماتی که به سازه‌های بتنی وارد شده بیش از همه مشهود است. باید بیشتر بیندیشیم و قبول نماییم که صنعت بتن کشور باید تکانی به خودش بدهد.
دکتر شکرچی‌زاده با نقل قولی از مرحوم قالیبافیان که «بتن را ترکیبی از سنگدانه، سیمان، آب و اندکی شعور» می‌دانست، گفت: این موضوع را باید جدی بگیریم و بررسی نماییم که صنعت بتن کشور به صورت عام و بتن آماده به طور خاص چه عملکردی داشته‌اند و چه اقداماتی را در دست انجام دارند.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با تعریف بتن آماده به عنوان فرآورده‌ای که در کارخانه و در شرایط استاندارد تولید می‌شود و در حالت تازه در محل مورد نظر ریخته می‌شود، تنوع محصول، سفارشی کردن خواص بتن، امکان تولید انبوه و اقتصادی‌تر بودن را از جمله مزایای بتن آماده برشمرد.
وی ادامه داد: اگر مصرف سیمان در سال 97 را 45 میلیون تن در نظر بگیریم، 75 میلیون مترمکعب بتن آماده توسط حدود 1000 کارخانه تولید می‌شود و گردش مالی در صنعت بتن آماده در حال حاضر میزان 11250 میلیارد تومان در سال را به خود اختصاص داده است. به عبارت دیگر سیمان مصرفی در بخش بتن آماده، سالانه حدود 50 درصد از کل سیمان تولیدی است که بار دیگر بر توجه دست‌اندرکاران و سیاستگذاران به حوزه بتن آماده تاکید می‌کند.
معاون وزیر راه و شهرسازی، پرداختن به الزامات مشخصات مکانیکی، الزامات پایایی و الزامات محیط‌زیستی را سه باید مهم در حوزه بتن آماده برشمرد و در تشریح الزامات مکانیکی گفت: تجربه نشان داده است که بتن‌های تولیدی در کشور، حتی در بی کیفیت‌ترین حالت پاسخگوی بار ثقلی هستند ولی آنچه می‌تواند به درستی نشان دهد که ما در این حوزه چه کرده‌ایم زلزله است. زلزله، آزمایشگاه واقعی برای ارزیابی رفتار سازه‌هاست. زلزله کرمانشاه نمونه و مثال بارز در این حوزه است.
وی در تکمیل سخنان خود به بیان خسارات ناشی از زلزله در سرپل ذهاب، اسلام آباد و ثلاث باباجانی بویژه در ساختمان‌های بتنی پرداخت و با تاکید بر اینکه حجم خسارات وارده نشان داد که از تجربه‌ زلزله‌های پیشین به درستی درس نگرفته‌ایم، افزود: بازدیدهای میدانی کارشناسان مرکز تحقیقات از کارخانه‌های تولید بتن در شهرهای اسلام‌آباد و سرپل ذهاب نشان داد که حتی بر اساس ضوابط سازمان ملی استاندارد، اغلب این کارخانه‌ها قابل قبول نبودند و این وضعیت را در دیگر نقاط کشور نیز شاهد هستیم.
دکتر شکرچی‌زاده ادامه داد: باید ساماندهی کارخانه‌های بتن آماده را به عنوان یک طرح و موضوع پیگیری کنیم که ایده و طرح این موضوع در بخش فناوری بتن مرکز تحقیقات انجام شده است.
وی افزود: در قالب ساماندهی کارخانه‌های بتن آماده باید سامانه اطلاعاتی کارخانه‌های بتن آماده، مصالح سنگی، سیمان، میلگرد و مواد افزودنی و همچنین آزمایشگاه‌های کنترل کیفیت را ایجاد نماییم. تهیه طرح ممیزی و ارزیابی کارخانه‌ها، در اختیار قرار دادن مشاوره‌های فنی آنلاین به کارخانه‌ها برای اصلاح، ساماندهی گروه‌های فنی برای ارائه مشاوره فنی و اجرایی کارخانه‌ها و ارتقای پلکانی نیز دیگر اقداماتی است که در این حوزه باید صورت گیرد.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در ادامه سخنان خود در آیین افتتاح شانزدهمین همایش روز بتن، به تشریح الزامات پایایی و الزامات محیط‌زیستی در حوزه بتن‌های آماده پرداخت و الزامات محیط‌زیستی را بسیار حائز اهمیت خواند و گفت:  در این خصوص به طور خاص باید به موضوع سیمان پرداخت. برای تولید هر تن سیمان، 5000 مگاژول انرژی لازم است. انرژی معادل یک بشکه نفت حدود 6100 مگاژول است. بر این اساس، برای یک تن سیمان 23 دلار از سرمایه‌های انرژی کشور با قیمت‌های جهانی مصرف می‌کنیم. برای سیمان مصرفی صنعت بتن آماده، سالانه حداقل 3000 میلیارد تومان یارانه انرژی پرداخت می‌شود. بنابراین بحث محیط زیستی، یک بحث عدالت بین نسلی است و صنعت بتن آماده باید در این خصوص پاسخگو باشد.
دکتر شکرچی‌زاده در جمع‌بندی سخنان خود در مراسم امروز گفت: در حال حاضر عمده ساخت و سازهای شهری با بتن آماده انجام می‌شود. سرمایه‌گذاری‌های هنگفت و ارزشمندی در صنعت بتن آماده انجام شده است که یک سرمایه ملی محسوب می‌شود باید برای سیاستگذاران به عنوان یک فرصت بزرگ محسوب شود.
وی افزود: گردش مالی صنعت بتن آماده و اشتغالزایی این صنعت در اقتصاد کشور قابل توجه است و خوشبختانه کارخانه‌های تولید بتن با کیفیت بسیار مطلوب در اغلب شهرهای بزرگ وجود دارد.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن وشهرسازی با بیان این مطلب که رفع مشکلات صنعت بتن می‌تواند این صنعت را در بهبود وضعیت موجود کمک کند، بر ارتقای دانش صنعت بتن آماده تاکید کرد و اظهار داشت: ساماندهی صنعت بتن آماده کشور یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است.
خاطرنشان می‌شود شانزدهمین همایش روز بتن به ریاست دکتر هرمز فامیلی، صبح امروز با حضور جمع کثیری از متخصصین، محققین، فعالان صنعت بتن کشور، اساتید و دانشجویان در محل مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی آغاز به کار نمود.
ارائه سخنرانی‌های تخصصی، تقدیر از دارندگان گواهینامه فنی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، معرفی و تقدیر از طرح‌های برتر بتنی سال 97، اهدای لوح به تیم‌های برتر مسابقات حقوقی و برگزاری نمایشگاه جانبی با حضور تولیدکنندگان و فعالان حوزه بتن کشور از جمله بخش‌های در نظر گرفته شده در شانزدهمین همایش روز بتن است.
شانزدهمین همایش روز بتن عصر امروز با قرائت قطعنامه پایانی به کار خود پایان خواهد داد.