یکشنبه 17 آذر 1398

پیشرفت‌های جدیدی در زمینه پیش‌بینی زلزله به دست آمد

رئیس مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن گفت: با تکمیل سامانه تشخیص زمین لرزه که تحقیقات آن از سال‌ها قبل آغاز شده است، پیش‌بینی زلزله حداقل 24 ساعت قبل از وقوع امکان‌پذیر خواهد شد.
دکتر سید محمود فاطمی‌عقدا رئیس این مرکز با اشاره به این مطلب افزود: به صراحت اعلام می‌کنم، زلزله پدیده‌ای قانونمند در طبیعت است و در صورتی که قانون آن را کشف کنیم به راحتی قابل پیش‌بینی خواهد بود. این تلاشی است که تیم تحقیقاتی پژوهشکده سوانح طبیعی از ابتدا به دنبال آن بوده و امید است این روند به زودی تکمیل شود.
وی با اشاره به قدمت طولانی پیش‌بینی زلزله در ایران و همچنین مطالعات صورت گرفته در دیگر کشورها  افزود: در کشورهای مختلف مثل چین، ژاپن، روسیه و یونان هم به طور جدی بر روی این موضوع کار شده است ولی مطالعات نتیجه مطلوب نداده و این ذهنیت را ایجاد نموده است که زلزله غیرقابل پیش بینی است. در این شرایط اگر کسی ادعا کند که امکان پیش‌بینی زلزله وجود دارد، تردیدهای زیادی در خصوص آن به وجود می‌آید.
تیم تحقیقاتی پژوهشکده سوانح طبیعی از سال 83، تحقیقات خود را با محوریت پیش‌‌بینی زلزله آغاز و به طور جدی پیگیری نمود.
رئیس مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن با اشاره به فعالیت دو تیم مطالعاتی در ایجاد سامانه پیش‌بینی زلزله گفت: دو گروه مطالعاتی به طور موازی در این خصوص تحقیقات خود را دنبال کردند. گروه سخت افزاری که بر روی ساخت دستگاه متمرکز بودند با ساخت 6 دستگاه که قادر است بعضی از  پیش‌نشانگرهای زلزله را با دقت بالا ثبت کند، مجموعه کاملی تحت عنوان سیستم پیش بینی زلزله را ساخته و به ثبت رساندند.
دکتر فاطمی‌عقدا افزود: این تیم در حال حاضر نیز کار طراحی یک دستگاه ثبت پیش نشانگر جدید را نیز به انجام رسانده است که با تامین منابع مالی به زودی کامل خواهد شد. در مجموع تحقیقات در بخش سیستم دستگاهی را زمانی کامل شده می‌دانیم که بتوانیم مجموعه تمامی پیش نشانگرها را پیش‌بینی نماییم و با تلفیق آنها نتایجی مستند و بدون خطا را ارائه دهیم.
وی در ادامه گفت: به موازات فعالیت ها درخصوص ساخت دستگاه‌ها، مطالعات بر روی پیش‌‌بینی زلزله به صورت علمی نیز دنبال شد و تیم تحقیقاتی موفق شد در قالب تحقیقات دانشگاهی نیز روش علمی برای پیش‌بینی زلزله را به ثبت برساند. ادغام پیش‌بینی‌های دستگاهی با روش علمی می تواند نتایج بسیار ارزشمندی را در اختیار قرار دهد. نتایج تحقیقاتی که به انجام رسیده در حد بسیار قابل قبولی بوده است، با این حال این تحقیق ادامه‌دار است و با دستیابی به یافته‌های جدیدتر، تحقیقات کامل خواهد شد. با تکمیل این روش، پیش بینی زلزله حداقل 24 ساعت و تا چند روز قبل امکان‌پذیر می‌شود.
وی در خصوص ویژگی و مزایای این روش علمی افزود: پیش‌بینی پس‌لرزه‌ها پس از وقوع زلزله‌ها و همچنین تشخیص فوج‌های لرزه‌ای یا زلزله‌هایی که پیش‌درآمد زلزله‌های اصلی نیستند نیز از مهمترین مزایای این روش علمی به شمار می‌آید. توسط این روش و با لحاظ کردن ویژگی‌های زمین شناسی، زمین ساختی و لرزه خیزی مناطق می‌توان زلزله‌ها را پیش‌بینی نمود.
رئیس مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن درخصوص مقایسه روش علمی ابداعی با تحقیقات صورت گرفته در دنیا گفت: در دنیا تنها 10 درصد مسیر طی شده است و خوشبختانه  ایران توانسته است  این تحقیقات را به نتیجه مطلوبی برساند. در پیش‌بینی زلزله با این روش علمی، بیش از 90  درصد از کار به انجام رسیده و امید است که با تکمیل آن به نتیجه دلخواه دست یابیم.
دکتر فاطمی‌عقدا در ادامه خاطر نشان کرد: نصب این سیستم هم اکنون در برخی از استان‌های شمال غربی و جنوب کشور به صورت پایلوت انجام شده است و در صورت تامین اعتبار لازم از سوی سایر استان‌ها برای نصب سیستم در کل کشور مشکلی وجود ندارد.
وی تصریح کرد: مطالعات در این شهرها به خصوص استان کرمان ادامه دارد و مطمئناً نتایج مثمرثمر خواهد بود.
رئیس مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مکان‌یابی مناسب جهت نصب دستگاه‌ها را از جمله موارد بسیار مهم در پیش بینی دقیق زلزله عنوان نمود و خاطر نشان ساخت: محل قرارگیری دستگاه از گسل مسبب زلزله هم یکی از مهمترین دستاوردهای علمی این روش است. به همین منظور ویژگی های زمین شناختی باید به طور دقیق بررسی شود تا بهترین مکان جهت قرار دادن دستگاه انتخاب شود.
وی در خصوص میزان دقت این سامانه در پیش‌بینی زلزله‌هایی  با بزرگای بالا گفت: خوشبختانه از زمان ابداع این روش علمی تاکنون زلزله بزرگی رخ نداده است تا دقت این دستگاه به طور کامل مورد ارزیابی قرار گیرد و پیش‌بینی‌ها برای زلزله‌هایی با بزرگای پایین و متوسط بوده است،
دکتر فاطمی عقدا با اشاره به اینکه شرط اصلی برای تحقق این امر وجود اطلاعات است افزود: مسلماً برای اینکه در کشور سیستم پیش‌بینی و هشدار زلزله دقیق داشته باشیم در وهله اول سرمایه‌گذاری در ایجاد یک شبکه پیش‌بینی و هشدار زلزله می باشد و با فراهم شدن این شبکه امکان به دست آوردن اطلاعات مورد نیاز فراهم و می‌توان با دقت بسیار خوب احتمال وقوع زلزله‌ها را تشخیص داد.
رئیس مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن در پایان صحبت ها در پاسخ به این سئوال که این سامانه تا چه اندازه در کاهش نگرانی‌های ساکنین شهرهای در معرض خطر زلزله علی‌الخصوص شهر تهران موثر است گفت: در شهری مثل تهران به دلیل تراکم بالای جمعیتی و تجمع ثروت (مالی و انسانی ـ نخبگان کشور، دانشجویان و .....) خطرپذیری زلزله بسیار بالا است و پذیرش این امر در پایین ترین حد هم قابل قبول نیست.
علیرغم دستیابی به این روش و سیستم برای شهرهای بزرگی مثل تهران تنها اتکا به این سامانه قابل قبول نیست و باید شهروندان عزیز بحث زلزله در تهران را جدی بگیرند. حتی اگر زلزله را هم پیش‌بینی نماییم، باز هم خسارات غیر قابل تصوری خواهیم داشت. امداد رسانی در این شهر و سرو سامان دادن به حادثه دیدگان در چنین شهری کار ساده‌ای نیست و مشکلاتی که بعد از حادثه گریبانگیر می شود خارج از تصور است. بهترین راه، پیشگیری و تقویت توانایی‌های پاسخگویی و امداد اضطراری است. یکی از مهمترین اقدامات پیش‌گیرانه، سیاست دولت مبنی بر کاهش بار جمعیتی تهران است و به موازات آن ایمن سازی شهر در تمام ابعاد مقاوم‌سازی ساختمان‌های موجود، جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمقاوم، مقاوم‌سازی شریان‌های حیاتی شهر و فراهم کردن امکانات برای زمان پس از حادثه نیز از دیگر اقدامات ضروری به شمار می‌آید.
لازم به ذکر است تحقیقات امری دائمی و ادامه‌دار می‌باشد و در این مورد نیز برای رسیدن به نتایج قطعی و نهایی تلاش‌های بیشتر و همکاری و پشتیبانی کلیه سازمان‌ها و نهادهای ذیربط ضروری و اجتناب‌ناپذیر است.