رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی: اگر بتوانیم در صنعت ساختمان کشور، مطابق با اهداف تعیین شده در سند چشمانداز توسعه، بهرهوری را افزایش دهیم، قطعا در سطح اقتصاد ملی و حتی اقتصاد خرد تاثیرات بسیاری را خواهد داشت.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی: اگر بتوانیم در صنعت ساختمان کشور، مطابق با اهداف تعیین شده در سند چشمانداز توسعه، بهرهوری را افزایش دهیم، قطعا در سطح اقتصاد ملی و حتی اقتصاد خرد تاثیرات بسیاری را خواهد داشت.
محمد شکرچیزاده رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در ششمین همایش ملی فناوریهای نوین صنعت ساختمان با بیان این مطلب گفت: بیتردید مبحث ساختمان و اجرای پروژههای ساخت و ساز بخش مهمی از اقتصاد کشور را به خود اختصاص میدهد و اگر بتوانیم بهرهوری را در این بخش افزایش دهیم، به رشد اقتصادی کشور کمک شایانی خواهد کرد. تدوین سند جامع ساختمان میتواند در این خصوص بسیار دارای اهمیت باشد.
وی ادامه داد: در حوزه ساختمان با چند مسئله مهم مواجه هستیم. اولین مسئله بهرهبرداری و مبحث ایمنی در ساختمانهاست. ما در کشوری با مخاطرات مختلف به سر میبریم و باید تلاش کنیم تا در صورت مواجهه با خطراتی مثل زلزله، سیل، فرونشست و آتشسوزی ساختمانهایمان کمترین آسیب را ببینند. بنابراین یکی از محورهای مهم این است که ساختمانها ایمنی قابل قبولی در مقابل مخاطرات داشته باشند. برای تحقق این امر، در ساختمانهای جدید، توجه و اجرای آییننامهها و مقررات ملی ساختمان باید به رعایت شود. ما مجموعه خوبی از مقررات ملی ساختمان را داریم که پیشگیری از مخاطراتی که به آن اشاره شد را به طور کامل در برمیگیرند.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص ایمنی ساختمانهای موجود کشور نیز گفت: در حال حاضر نزدیک به 23 میلیون ساختمان موجود در کشور داریم که از لحاظ شرایط ایمنی وضعیت مناسبی ندارند. زلزله کرمانشاه و حادثه پلاسکو نیز زنگ خطری بود که تاکید داشت بر اینکه باید در حوزه ایمنی ساختمانها کار بیشتری صورت بگیرد.
وی افزود: به همین منظور اقدام سازمانیافتهای صورت گرفت و ما در مرکز تحقیقات برای دو مقوله آتش و زلزله دستورالعملهایی را تهیه کردیم که در قالب مقررات ملی ساختمان قرار خواهند گرفت. در خصوص موضوع زلزله نیز در حوزه ساختمانهای متداول شهری، کار مشترکی را در همکاری با سازمان مدیریت بحران و شهرداری به انجام رساندیم و دستورالعمل ساده شدهای را تحت عنوان بهسازی نسبی ساختمانهای متداول برای ساختمانهای 3 تا 4 طبقه پیشبینی کردیم که اجرای آن نیز بسیار سهل و آسان است. مقرر شده است تا این دستورالعمل در همکاری با شهرداری تهران، منتشر شود و شهرداری این امکان را فراهم کند تا فرآیند صدور پروانه ساختمانی برای ساختمانهایی که میخواهند مقاومسازی انجام دهند در مدت زمان کوتاه و با هزینه کم انجام شود تا مالکان به ارتقای تابآوری در ساختمانها گرایش پیدا کنند. قطعا اگر بتوانیم وضعیت ساختمانهای متداول را ارتقا دهیم، میزان خسارات وارده مالی و جانی در حوادثی مانند زلزله بویژه زلزله 7 و بالای 7 ریشتر بسیار کاهش خواهد یافت.
شکرچیزاده خاطرنشان ساخت که افزایش ایمنی ساختمانه، موضوع بسیار مهمی در حوزه افزایش بهرهوری و کاهش خطرپذیری است.
وی با اشاره به مبحث انرژی به عنوان یک محور مهم در کشور ادامه داد: بارها گفته شده است که میزان مصرف انرژی در ساختمانها در کشور بیش از حد متوسطی است که در دنیا وجود دارد. ما در مرکز تحقیقات ویرایشهای مختلف مبحث 19 مقررات ملی ساختمان را تدوین نمودهایم و روشهای مختلفی را در آن پیشبینی کردهایم که بتوانیم برای کاهش مصرف انرژی در اختیار مهندسین قرار دهیم. با توجه به تجارب گذشته معتقدیم که اجرایی شدن ویرایش جدید میتواند در کاهش مصرف انرژی در کشور بسیار تاثیرگذار باشد.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، استقرار سامانه پایش انرژی در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی را به عنوان یک اقدام شاخص در حوزه انرژی برشمرد و در این خصوص افزود: این اقدام مهم از سوی مرکز تحقیقات و با همکاری وزارت نفت و نیرو در خصوص پایش انرژی در ساختمانهای جدید و ساختمانهای موجود صورت گرفته است. اگر بخواهیم ممیزی انرژی و ردهبندی انرژی صورت گیرد نیازمند به دادههای قابل استناد هستیم که با استقرار سامانه پایش انرژی بیش از پیش میسر خواهد شد.
شکرچیزاده خاطرنشان ساخت که ما یک گام جدی را در خصوص بهسازی انرژی ساختمانهای موجود داریم که بخش دولتی میتواند پیشگام این موضوع باشد و با اجرای آن در بخش دولتی میتواند زمینه خوبی برای فرهنگسازی در این حوزه باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با وورد به مبحث صنعتیسازی گفت: با اینکه عمر ساختمانسازی در کشور ما طولانی است ولی به صنعتیسازی به عنوان یک روش نوین خیلی توجه نکردهایم و کمتر از 5 یا 10 درصد است.
در مرکز کار جدی را برای تغییر نگرش به صنعتیسازی در مبحث 11 را انجام دادهایم و با همت معاونت مسکن و ساختمان امیدواریم در چند ماه اینده ویرایش جدید را منتشر نماییم.
وی افزود: سه معیار مهم در صنعتیسازی مشتمل بر بهرهبرداری از منابع، افزایش سرعت ساخت و ساز و بهبود و یکسانسازی کیفیت به صورت کمی در مبحث 11 طرح و تشریح شده است.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در بخش پایانی سخنان خود در ششمین همایش ملی فناوریهای نوین صنعت ساختمان خاطرنشان ساخت که دفترچه فناوریهای نوین ساختمان که سالها قبل در این مرکز تدوین شده است، با اعمال تغییرات جدید و معرفی فناوریهای مورد تایید مرکز تحقیقات به زودی منتشر خواهد شد. قطعا همراهی سازمان نظام مهندسی، ادرات کل راه و شهرسازی، دانشگاهها، اساتید و دانشجویان میتواند یاریگر ما در افزایش بهرهوری در ساختمان و دستیابی به توسعه پایدار باشد.
سیدکمالالدین میرجعفریان معاون امور هماهنگی و عمرانی استانداری خراسان رضوی در ششمین همایش ملی فناوریهای نوین صنعت ساختمان ابراز امیدواری نمود که خروجی این همایش این باشد که کل کشور از رویکردها و تلفیق مطالبی که در بحث صنعتیسازی، انرژی، محیط زیست و ساخت که در همایش طرح میگردد منتفع شوند و دستاوردهای آن اثربخشی لازم را داشته باشد.
وی افزود: با توجه به پیشرفت جهان برای رسیدن به تکنولوژیهای روز، نیاز است تا دستاندرکاران این صنعت به علم روز مسلح شوند.
معاون امور هماهنگی و عمرانی استانداری خراسان رضوی تاکید نمود که باید اثربخشی این همایشها و تصمیمگیری و تصمیمسازی را در عمل مورد رصد و پایش قرار دهیم.
امیرهوشنگ انصاری رئیس ازمان نظام مهندسی خراسان رضوی نیز در این همایش گفت: دانش مهندسی در ایران همگام با توسعه صنعت ساخت و ساز به عنوان یکی از صنایع پیشرو در کشور معرفی شده است. در این میان بهرهگیری از فناوریهای نوین ساختمان همواره از زوایای مختلف مورد توجه بوده است. ضرورت دارد تا تا علاوه بر نگاه ویژه به موضوع فناوریهای نوین، جامعه مهندسی کشور نیز خود را تقاضای بازار و توسعه علم و فناوری همراه نمایند. همچنین ارتقای ضوابط و مقررات کشور مطابق با علوم روز دنیا نیز باید با جدیت پیگیری شود. آموزش و توجه به اصل یادگیری میتواند مهمترین فرصت برای دستیابی به موارد فوق باشد.
احمد خرم رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در ششمین همایش ملی فناوریهای نوین صنعت ساختمان گفت:ما 6 نسل ساخت و ساز را در دنیا پشت سر گذاشتهایم که کشور ما در نسل سوم که همان پیش از صنعتی است قرار دارد.
وی افزود: مهمترین مسئلهای که امروز در کشور با آن مواجهیم عدم باور مدیران جامعه به این موضوع است که باید بر اساس سند توسعه حرکت کرد نه بر اساس سلیقه مدیران.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشو در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در حال حاضر در بخش حمل و نقل کشور، طرح جامعی را در اختیار داریم و در تدوین خصوص طرح جامع مسکن نیز اعلام آمادگی کردهایم. این طرح دو زیرطرح جامع تحت عناوین صنعتی سازی و بازآفرینی را شامل میشود که دو محور بسیار مهم به شمار میروند.
وی افزود: در حوزه بازآفرینی شهری، باید نگاه ویژه به بافتهای فرسوده داشت و در جهت ساماندهی این بافت ها قدم برداشت. ما در حوزه صنعتیسازی بسیار عقب هستیم. در این خصوص بسترهای لازم و نیروی انسانی مورد نیاز را تا حدود زیادی داریم و نیازمند طراحی و ساماندهی مناسب هستیم.
خرم خاطرنشان ساخت: ما باید حمایت از صنعتیسازی، ساختمان هوشمند و ساختمان سبز را به عنوان نسلهای بعدی ساخت و ساز و همچنین تامن بودجههای مناسب را از دولت بخواهیم تا انشاا... در دو دهه آینده بتوانیم به نسل هفتم ساخت و ساز که همان نسل استفاده از دانش و تکنولوژیهای نوظهور به طور ترکیبی است برسیم.
قدرتالله ابک مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی نیز در بخش دیگری از همایش امروز خاطرنشان ساخت: آهنگ تغییر از ساخت و ساز سنتی به ساخت و ساز نوین و با استفاده از فناوریهای نوین باید شتاب بشتری بگیرد.
وی از برگزاری این دوره از همایش با محورهای جدید و کاربردی ابراز خرسندی نمود و خاطرنشان ساخت که نتایج آن بتواند به نحوی مطلوب در سطح کشور و در حوزه ساخت و ساز مفید واقع شود.
ابک ترویج و فرهنگسازی را گام اولیه در زمینه به کارگیری روشهای نوین در صنعت ساختمانسازی برشمرد.
خاطرنشان میشود ششمین همایش ملی فناوریهای نوین صنعت ساختمان با چهار محور اصلی انرژی، محیطزیست، صنعتیسازی و ایمنی ساخت 26 تا 29 بهمن ماه به صورت الکترونیکی برگزار میشود. برگزاری کارگاهها و پنلهای تخصصی با حضور علاقمندان، متخصصین و دانشگاهیان از بخشهای مهم ششمین همایش ملی فناوریهای نوین صنعت ساختمان میباشد که به صورت مجازی برگزار میشود.
ششمین همایش ملی فناوریهای نوین صنعت ساختمان از سوی دبیرخانه دائمی فناوریهای نوین صنعت ساختمان و با همکاری دانشگاه صنعتی سجاد برگزار میشود و دارای امتیاز یک دوره ارتقا پایه رشتههای هفتگانه نظام مهندسی بر اساس مجوز دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان راه و شهرسازی میباشد.